Naturapoteket

 

Naturapoteket

A -Ö

 

 

Aniste

Mot bronkit och astma och magproblem.

Recept:

1 tsk krossade anisfrön

2 dl kokt vatten

Låt fröna dra i vattnet i ca 12 minuter, sila bort dem och drick.

Vild anis växer i länderna kring Medelhavet, odlad anis förekommer i de flesta länder med varmt klimat. Inom örtmedicinen används anisfrö vid hosta, bronkit, astma, aptitlöshet och lindrig mag-tarmkatarr. Häll en kopp kokande vatten över 1 tsk frö och låt stå i ca 20 min. Silas och dricks varmt efter varje måltid.

 

 

Björklövte

Hudvård / Hudläkemedel

Både de hela bladen och utdrag på dem har använts mycket i omslag på sår och vätskande eksem.  Garvämnena fungerar sammandragande och lindrar klåda.

Rengöringsmedel

Det avkok man förr drack som vårkur användes också till hudvård; det ansågs försköna hyn.

Hårvård

Vanligast har björkavkok varit i hårvatten (Birkenwasser), lämpligen då ett alkaliskt så att man får med de rengörande saponinerna, och om man så vill också med tillsats av lite alkohol så att de doftande hartsämnena fälls ut.

Avkoket kan användas i schampo– björkblad gör håret mjukt och har alltid ansetts förhindra håravfall eller t o m befrämja hårväxten.

En sköljningmed björklöv gör håret mjukt och glansigt och en kraftig dekokt kan som tonande sköljningfördjupa mörk hårfärg.

Tandvård

Culpeper på 1650-talet destillerar utdrag eller utpressad saft och anser att det är bra som munvatten vid sår i munnen.

Bad

Örtbad på stark dekokt.

Hudreaktion

Använd inte stark dekokt på stora sårytor – se nedan om giftighet.

Recept I:

Vatten – 2 liter

Blad av björk – 2 stora nävar

Kokas en timme och sila sedan av. Gnid in kroppen vid svår klåda.

Recept II:

Vatten – 2 dl

Tidiga blad av björk – 5 tsk torkade eller 7 msk färska

 

 

Fänkålste

Mot gasbildning, stärker magen, matsmältningen.

Recept:

3 tsk färska frön

3 dl kokt vatten

Låt dra i ca 6 minuter. Smaka av med lite honung.

Fänkål. I de flesta tempererade klimat är fänkål en vildväxande ört som uppskattas såväl i matlagningen som i medicinska sammanhang. Fänkålsfrö används bl a såväl för att stimulera mjölkbildningen hos ammande mödrar, som slemlösande medel vid bronkit, astma och kikhosta samt som ett milt verkande medel för barn med kolik eller dålig matsmältning. Häll en kopp kokande vatten över 1-2 tsk fröer, låt stå ca 15 min, sila och drick vid behov en kopp flera gånger dagligen.

 

 

Kumminte

Stärker en orolig mage, mot gasbildning och hjälper matsmältningen.

Recept:

1 msk stötta kumminfrön

3 dl kokt vatten

Låt stå och dra i 10 minuter, sila och drick

Frö av kummin ser vi kanske oftast som en brödkrydda, men som så många andra kryddörter har de även naturmedicinska egenskaper. När de färska fröerna lagras över vintern frisätts en eterisk olja som är kramplösande vid besvär i mag-tarmkanalen och gallvägarna samt vid kolik och väderspänningar, även hos små barn. Häll en kopp kokande vatten över 1 tesked frö och låt stå i ca 15 min. Sila och drick, vid behov flera gånger om dagen. Till barn kan samma beredning blandas i t ex välling.

 

 

Oreganote

Mot gasbildning, orolig mage och stärker matsmältningen.

Recept:

2 stjälkar oregano

3 dl kokt vatten

Låt dem dra i ca 8- 10 minuter.

 

 

Pilbarkte:

Som medicinalväxt:

Barken hos pil och andra videväxter innehåller acetylsalicylsyra. Denna ger inga skador på magen eftersom det verksamma ämnet är bundet till en sockermolekyl vilket verkar gynnsammare på magslemhinnorna än de läkemedel som har annorlundare kemisk sammansättning.

Vid reumatism: extrakt av barken

Vid huvudvärk: av blad och bark.

Vid värk/smärtor/blåmärken/stelhet: använd en dekokt på barken.

Effekt som magnecyl

Pilbarken innehåller salicylsyra. Den har i stort sett samma effekt som acetylsalicylsyran i ex Albyl, Magnecyl och Aspirin. Salicylsyran i pilbarken har dock färre biverkningar.

Halten salicylsyra är högst om våren och sommaren och varierar också mellan olika arter. Rödvide innehåller tämligen hög halt av salicylsyra. Att dricka „pilbarks-te“ är en gammal beprövad huskur vid för-kylning, influensa och lättare huvudvärk:

Recept:

Låt 1-2 teskedar finhackad pilbark få ett hastigt uppkok i 2 dl vatten.

Låt svalna och sila efter 5 minuter.

Man dricker en kopp 3-5 gånger om dagen vid behov!

 

 

Rosmarinte

Bra för blodcirkulationen och blodkärl.

Recept:

3 färska krossade blad

4 dl kokande vatten

Låt dra i ca 5 minuter

 

 

Salviate

Vid halsont och förkylning.

Recept:

2 färska blad

4 dl kokande vatten

Låt bladen dra en stund, de har ganska stark smak så prova dig fram.

 

  

Yogis munhygien:

Alltsedan urminnes tid har yogis lärt ut att munhygien är likvärdigt med god hälsa. Inte bara tänderna är viktiga, tandkött och tunga spelar en viktig roll för att hålla munnen fräsch och ren. Med jämna mellanrum är det tillrådligt att massera övre och undre tandkött och ett traditionellt yogi-recept är att blanda senaps- eller sesamolja med lite salt och massera långsamt i cirkelrörelser. Denna beprövade metod ökar cirkulationen. Skölj alltid tänderna efter maten och undvik sötsaker och tuggummi. Efter tandköttsmassagen är det viktigt att rengöra tungan. Ett litet metallföremål speciellt avsett för detta ändamål har använts i Indien i århundraden. När vi har munnen stängd under lång tid ansamlas döda bakterier och skapar en sur beläggning på tungan. Denna vitaktiga hinna är inte lätt att få bort ens genom att skölja munnen ordentligt.

Det är ett gott råd att skrapa tungan försiktigt upprepade gånger. Många sjukdomar som härrör från matsmältningssystemet undviks speciellt genom denna sorts munhygien. En annan välgörande sideffekt är att en ren tunga förblir mjuk och flexibel och har en god återverkan på röstens kvalitet.

 

Copyright @ All Rights Reserved